Prva grupna izložba foto kluba „Apolo” iz Kragujevca

U poslednje vreme u Kragujevcu je ponovo zaživelo udruženo bavljenje fotografijom. Osnovan je gradski foto klub Apolo. Na redovnim okupljanjima održano je nekoliko predavanja, prikazivani su filmovi o fotografiji; organizovano je više fotografskih izleta: do jezera na Bubnju, Smederevske Palanke, Magliča i Studenice, zatim Kalenića i Guče. Posebno su značajna okupljanja na kojima se razmenjuju opažanja, kritike i predlozi za obradu fotografija koje su napravili članovi foto kluba. Do danas klub je okupio 60 članova i to od mladih i neafirmisanih članova do istaknutih majstora fotografije.

priprema prve izlozbe foto kluba apolo kragujevac

Udruženje mladih MotivAkcija je u saradnji sa foto klubom Apolo krajem juna izdalo prvi broj foto biltena Fokus pokus. U njemu su predstavljeni neafirmisani kragujevački fotografi. Među njima su i srednjoškolci koji su učestvovali na nedavno zatvorenom foto konkursu. Kragujevački foto klub „Apolo” je otvoren za nove članove, koji žele da se bave fotografijom, a okupljanja su u Američkom kutku, petkom u 17 časova.

priprema prve izlozbe foto kluba apolo kragujevac

U četvrtak 7. oktobra 2010. godine u 19 časova foto klub otvara svoju prvu grupnu izložbu fotografija u galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić”. Na izložbi će se predstaviti 32 autora sa preko 60 fotografija. Izložbi će prisustvovati predstavnici najznačajnijih kulturno-umetničkih institucija, udruženja i saveza sa nacionalnog i lokalnog nivoa kao i ostali gosti, zvanice, donatori i prijatelji kluba. Izložba je otvorena do 20. oktobra.

Mimmy

Ključne reči: fotografija, foto klub apolo, izložba

Fokus Pokus, prvi broj

Fokus Pokus prvi broj MotivAkcija
 Sada je na ovoj adresi dostupna elektronska verzija prvog broja fotobiltena Fokus Pokus.

Ključne reči: motivakcija, kragujevac, fotobilten, fokus pokus, fotografija

Prvi broj fotobiltena: Zaključak

Primiče se jesen, leto je na izmaku. Vreme koje je omladina provela na raspustu iskoristili smo da podelimo celokupan tiraž prvog broja foto biltena. Nakon promocije u Narodnoj biblioteci pet stotina besplatnih primeraka našlo se u kragujevačkim kafićima, knjižarama, Domu omladine, SKC-u, Američkom kutku, kao i u rukama naših poznanika.

Građani Kragujevca koji ne zalaze na „takva” mesta do foto biltena mogli su doći na nekoliko kulturnih manifestacija održanih tokom avgusta, od kojih je najznačajnija i najveća bila obeležavanje Međunarodnog dana mladih (12. avgusta) u Velikom parku.

U toku je prikupljanje materijala za drugi broj, a za sve one koji su propustili da pogledaju radove mladih i neafirmisanih kragujevačkih fotografa i ljubitelje fotografije van Kragujevca uskoro ćemo postaviti elektronsku verziju prvog broja.

Ključne reči: motivakcija, fotobilten, promocija, prvi broj, fotoklub apolo

Promocija prvog broja fotobiltena

U petak, 25. juna 2010. godine u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić u 19 časova održana je promocija prvog broja foto biltena FOKUS POKUS. U prvom broju su na 32 kolor strane formata A5 predstavljene fotografije trinaest članova udruženja, sada već članova gradskog foto kluba Apolo, koji do sada nisu izlagali svoje radove.

U ime udruženja prisutne je pozdravio Mane Puača, a zatim reč prepustio recenzentu Marku Stamatoviću. Marko je u svom govoru veoma negativno ocenio nedostatak bilo kakvih aktivnosti iz oblasti fotografije i istakao potrebu Kragujevca za aktivnim foto klubom. Uputio je pohvale Udruženju mladih MotivAkcija, čiji su članovi fotografi, entuzijasti i početnici, veoma brzo u saradnji sa novim foto klubom „Apolo” došli do prvog foto biltena u istoriji grada.

„Ako samo radi poređenja kažemo da je fotografija biće koje treba redovno negovati, kao biljku ili neki cvet, onda je saksija iz koje je nikla kragujevačka fotografija ostala pomalo zapuštena u dovratku nekog zamagljenog prozora punog paučine, u kojoj se samo sa vremena na vreme pojavljivao neki izdanak tražeći svoje mesto pod suncem...”
(izvod iz recenzije)

Mane Puača je na kraju izrazio nadu da će fotobilten, budući besplatan, veoma brzo naći put do mladih, jer će biti dostupan kako u kulturnim ustanovama, tako i popularnim mestima u kojima mladi provode slobodno vreme.

„...ovo što sada držite u ruci je prvo seme, rasad koji najavljuje veliko zelenilo. Ovde možete videti radove mladih kragujevačkih fotografa koji će u budućem vremenu zasigurno naći svoje mesto pod zvezdama i samim tim podariti mnogo svetla onom voljenom biću koje mi zovemo Svetlopis...”
(izvod iz recenzije)
Prvi broj fotobiltena u Narodnoj biblioteci u Kragujevcu by Goran Kojadinovic

save

Ključne reči: motivakcija, fotobilten, promocija, prvi broj, fotoklub apolo

Prikupljanje materijala za bilten

Vremenske (ne)prilike nas već dve nedelje sprečavaju da se okupimo i fotografišemo na terenu, ali se zato u međuvremenu pripremanje biltena privodi kraju. Na prošlom okupljanju (petak, 21. maj) konačno su izabrane po tri fotografije koje će u prvom broju predstavljati članove fotokluba. Neki smo imali i fotografiju više, pa je odlučeno preglasavanjem.

Sada je potreban materijal u velikoj meri prikupljen i napravljena je radna verzija. Biografije se još uvek pišu, ali to više nije problem. Članovi međusobno komuniciraju po raznim osnovima van susreta - zbog toga se sada možemo pohvaliti da se ohrabrena pozitivnim ocenama najmlađa članica odlučila da učestvuje na konkursu 29. omladinska izložba fotografije koju je organizovao Foto-savez Srbije.

Sve je više pozitivnih dešavanja između okupljanja: dogovoreno je učešće mladih fotografa na izložbi u kragujevačkoj srednjoj skoli „Tehnička škola za mašinstvo i saobraćaj” (u narodu poznatija kao VIŠ). Više nego dobra prilika za promociju foto biltena, kao i planirane aktivnosti tokom predstojećeg leta koje su prvenstveno namenjene srednjoškolcima.

 

Ključne reči: motivakcija, foto klub, foto bilten, fotografija

Preliminarni izbor fotografija za bilten

Zbog obilnih padavina tokom prethodne nedelje i najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova odustali smo od planiranog radnog pohoda na Žeželj i Bešnjaju. Možda se pravi izazov sastoji u pravljenju dobrog snimka po oblačnom danu, ali svakako nije izazov zaglibiti se u blatu ili objašnjavati dubinu polja ispod kišobrana.

U zadnji čas preinačili smo planove i terenski rad je odložen; dogovoreno je da napravimo preliminarni izbor fotografija za prvi broj planiranog fotobiltena. U tome nam je nesebično pomogao naš priznati umetnik i majstor fotografije Zoran Đorđević. Prijatno iznenađen inicijativom MotivAkcije pristao da nam se pridruži.

Na početku Zoran je predstavio svoj rad, a zatim ljubazno odgovorio na sva naša pitanja, koja su se odnosila na prikazane fotografije (vreme, mesto), tehniku ili opremu. Njegovu master kolekciju možete pogledati ovde.

U drugom delu pregledao je fotografije koje smo doneli (u proseku pet fotografija po članu). Zajedno smo komentarisali, a on je umereno kritikovao i predlagao na koji se način mogu popraviti ili konkretna fotografija ili tehnika i uopšte pokazao neizmerno strpljenje.

Opštom ocenom u zaključku „za početnike ovo je odlično...” dodelio nam je veliki kompliment, ali je istovremeno u svom izlaganju namerno ostavio otvorenim mnoga pitanja, koja želi da obradimo u narednim susretima, pa ćemo nastaviti ovo prijatno druženje.

Ključne reči: motivakcija, foto klub, predavanje, foto bilten, majstor fotografije