Prvo predavanje: Kompozicija

Članovi fotokluba su danas nezvanično prestali da broje okupljanja. U ovom trenutku dovoljno je naznačiti vreme i mesto, bez dodatnih objašnjenja, što je odličan pokazatelj da je ideja zaživela.

Ukratko, danas su utvrđene neke smernice u vezi sa izdavanjem fotobiltena, koji je predviđen projektom i dogovoren je naredni radni susret. Članovi fotokluba pridružiće se članovima planinarsko-ekološkog kluba „Gora” u đurđevdanskom pohodu na Žeželj i Bešnjaju u subotu 8. maja 2010. godine. (Dalje)

Ključne reči: foto klub, predavanje, kompozicija, radni izlet

Prvo tematsko fotografisanje

U četvrtak 22. aprila članovi foto kluba organizovali su tematsko fotografisanje („Pisanje svetlošću”), družina se skupila u sumrak (19h) ispred Zastavinog sata. Prema svedočenju jednog od članova bilo je to ovako:

„Na dogovorenom mestu, u dogovoreno vreme.

Krećemo do odredišta: prazne zapuštene fabričke hale, na granici 'slobodnog' dela grada i kruga Zastave, mesta okupljanja kragujevačkih skejtera.

Dok pada mrak, pada i prva fotografija. Simbolično je, kao prva, napravljena zajednička fotografija prisutnih članova foto kluba.

treće okupljanje foto kluba, zajednička fotografija

Čuvar nam odobrava ulazak u halu i otključava vrata ka nečemu što će se ispostaviti kao sjajno iskustvo, pun pogodak.

Započinju istraživanje prostora i prvi eksperimenti sa dugom ekspozicijom i lampama. Prvo zajedničko fotografisanje članova foto kluba kao prvobitno značenje reči fotografija – 'pisanje svetlošću'.

Pozajmljuju se međusobno stativi, lampe, razmenjuju i zajedno razvijaju ideje, dele saveti i informacije.

Na kraju se pokušaji slivaju u zajednički rad svih prisutnih na pravljenju jedne fotografije: jedan broji do trideset, drugi statira, treci šara svetlošću, četvrti okida, peti baca blic na deo scene, šesti podseća da se nešto ne zaboravi.

tematska fotografija, pisanje svetlošću

Okupljanje je završeno u pozitivnoj atmosferi, uz dodatnu potvrdu da smo na pravom putu.”

Ključne reči: foto klub, okupljanje članova, tematsko fotografisanje, pisanje svetlošću

Osnivanje foto kluba

U skladu sa opštom ocenom da kulturni sadržaji koje kreiraju mladi Kragujevčani nisu dovoljno predstavljeni, prvi projekat udruženja MotivAkcija ima za cilj osnivanje foto kluba u Kragujevcu. Članovi udruženja žele da pozovu mlade koji se bave ili bi se bavili fotografijom kao hobijem da kroz neformalnu razmenu iskustava, druženje i tematske susrete dođemo do prvog izdanja foto biltena i nekoliko promotivnih izložbi.

Sa obzirom na to da članovi udruženja imaju iskustvo u radu na projektima, u fotografiji i dizajnu, sa projektom „Osnivanje foto kluba i pokretanje foto biltena” prošli smo na IOM SHAPE konkursu za mini inicijative mladih (više o samom konkursu u sledećem članku). 

Tim povodom prošle nedelje, 11. aprila, u „Oblomov”-u* se odigrao prvi susret članova budućeg foto kluba i u kraćem predavanju izložen je ceo projekat. Učesnici su se na kraju predstavili jedni drugima, ocenili projekat, i dogovorili se da na sledećem okupljanju jedni drugima predstave svoje radove.

Drugi skup 18. aprila protekao je u mnogo opuštenijoj atmosferi, imali smo nekoliko članova više. Svako je poneo nekoliko svojih fotografija po izboru, koje su zajednički prodiskutovane i ocenjene.

__________
*U artcaffe-u i galeriji „Oblomov” održavaju se promocije knjiga, književe večeri kao i svirke, a izložbe slika afirmisanih i neafirmisanih umetnika se menjaju jednom mesečno. Nalazi se u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića 88 (u Kragujevcu).

Ključne reči: MotivAkcija, foto klub, okupljanje članova

U međuvremenu je...

...Agencija za Privredne registre Republike Srbije postupajući po prijavi za upis 22. februara 2010. godine donela rešenje kojim se Udruženje mladih MotivAkcija upisuje u Registar udruženja.

Udruženje je upisano sa sledećim podacima:

Naziv: Udruženje mladih MotivAkcija

Naziv u prevodu na strani jezik: Youth Association MotivAction

Skraćeni naziv: MotivAkcija

Predviđeno vreme na koje se udruženje osniva: Neograničeno

Oblast ostvarivanja ciljeva: Kultura, umetnost i društveni život mladih

Članovi MotivAkcije su u međuvremenu razrađivali buduće projekte. O učešću na konkursima u sledećem članku.

Udruženje mladih MotivAkcija

Poštovani,

obaveštavamo vas da je 7. decembra 2009. godine u Kragujevcu održana osnivačka skupština udruženja »Udruženje mladih MotivAkcija«. Predsedavajući skupštine upoznao je ostale članove skupštine sa smernicama koje su dogovorene na prethodnih nekoliko neformalnih susreta u užem sastavu, potpisan je osnivački akt i jednoglasno je usvojen statut.

Prema statutu udruženje »Udruženje mladih MotivAkcija« (u daljem tekstu: Udruženje) osnovano je kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti kulture, umetnosti i društvenog života mladih.

Ciljevi Udruženja su: upoznavanje što šireg kruga ljudi o ideji alternativne kulture kroz organizovanje kulturnih i umetničkih programa, izdavanje elektronskih i štampanih publikacija iz oblasti kulture i umetnosti, saradnja i umrežavanje sa drugim stranim i domaćim organizacijama, kao i motivisanje mladih da razvijaju svoja interesovanja i kreativnost i rezultate predstavljaju sredini.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje naročito:
• prikuplja i obrađuje stručnu literaturu u oblasti kulture i umetnosti;
• organizuje, samo ili u zajednici sa drugim organizacijama, stručne skupove, savetovanja, seminare i druge oblike edukacije i stručnog usavršavanja u oblasti kulture i umetnosti;
• objavljuje publikacije iz oblasti kulture i umetnosti, u skladu sa zakonom;
• motiviše mlade da razvijaju svoja interesovanja i kreativnost i rezultate predstavljaju sredini
• organizuje stručnjake za rad na stručnim i istraživačkim projektima iz domena kulture i umetnosti;
• promoviše značaj razvijanja kulture i umetnosti;
• sarađuje sa univerzitetima, školama, stručnim udruženjima i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje imaju sličnu oblast delovanja i srodne ciljeve.

Ključne reči: motivakcija, osnivanje, udruženje, nevladina organizacija, kragujevac

«Prethodni   1 2 3 4